Coachen in corona-tijd

(geschreven in mei 2020)

Wat een intensieve  tijd hebben we allemaal achter de rug. Plotsklaps thuis met het hele gezin. Een weg vinden in thuis onderwijs volgen/geven, vaak i.c.m. thuis werken.

En daarbij 1,5 m afstand houden als je buiten je huis bent. Overwegingen maken: waar doen we goed aan, welke structuur werkt bij ons het best, mogen kinderen wel/niet/hoe buiten spelen, hoe houd ik die gepaste afstand? Hoe gaat het met de mensen om ons heen? Met onze familie, vrienden, buren, collega’s? Is iedereen gezond? Hoe gaan we het weer aanpakken wanneer de maatregelen mogelijk wat versoepelen?

Deze tijd vroeg veel energie, veerkracht, doorzettingsvermogen, positiviteit, kracht.
En ook creativiteit werd volop aangeboord, op velerlei gebied.
Zo is het zoals ikzelf afgelopen periode ervaren heb.

Naast dit alles greep ik ook de kans om online webinars te volgen en online te sparren met collega’s. Ik had ineens contacten in Baarn, Bergen op Zoom en zelfs Bonaire. Heel bijzonder

Gelukkig kwam er een versoepeling en vanaf mei 2020 en heb ik de volgende mogelijkheden om te kunnen coachen:

* coachen in mijn praktijk.
Natuurlijk volgens de richtlijnen van de RIVM. Met 1,5 m afstand. Mijn praktijk zal er dus iets anders uitzien, met wat minder materialen. Voor de afspraak desinfecteren we onze handen.
Na iedere afspraak desinfecteer ik de contactpunten en lucht ik een half uur de ruimte.
Heel fijn om elkaar live te kunnen zien en spreken!

* coachen buiten in de natuur.
Heumensoord in Nijmegen is a.h.w. ‘mijn achtertuin’, en ik ben van mening dat ik daar prima op gepaste afstand aan de slag kan gaan. Met spullen uit mijn praktijk in mijn rugzak, en dingen uit de natuur, gaan we aan de slag met wat jouw kind / jou bezighoudt. Heerlijk om zo samen buiten te zijn -ook letterlijk te luchten- en te kijken hoe je concreet weer verder kunt. Zo heb ik al meerdere keren sessies gedaan. Kinderen, ouders en ook ikzelf vonden dat erg fijn en iedereen was tevreden. Een leuke ontdekking in deze tijd.

* coachen via een online afspraak.
Afgelopen tijd heb ik zelf vaak via Teams of Zoom contact gehad met collega’s. Meerdere keren kwamen daar gesprekken uit die inzicht gaven. En rust, plezier, opluchting, het leverde veel moois op. Een paar keer heb ik ook via Facetime gesprekjes gehad met kinderen uit mijn praktijk. Toen waren dat kortere momenten om te vragen hoe het met ze ging. Heel fijn om elkaar online te kunnen zien en horen. Met deze ervaringen heb ik er alle vertrouwen in dat coachen via een online sessie ook zeker goed werkt. Inmiddels heb ik dit al een aantal keren ervaren in sessies met jongeren of met een oudergesprek. Misschien dat een sessie iets korter duurt, misschien ook niet. Dat is kijken hoe het loopt en wat op dat moment nodig is. Kinderen, jongeren en ouders vinden het fijn op deze manier van zich af te praten en dingen te delen met iemand van buitenaf.

Tijdens de quarantaine heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om me via inspirerende webinars bij te scholen om mijn favoriete spellen Schatgravers en Kompasvinder ook online in te zetten. Dit kan zowel individueel, als met groepjes. Met kinderen, met jongeren, met volwassenen. Naast de theorie van de webinars heb ik zelf met een groepje onbekenden een online sessie Kompasvinder gevolgd. Dat gaf mooie inzichten en een liefdevol duwtje in de rug.

Mocht je hierover meer willen weten, kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

mira-test-300

Pin It on Pinterest